May. 12, 2020

Relația ca Act de Creație în Doi...

O relaţie nu este doar o punte între doi oameni.

O relaţie este un act de Creaţie în care fiecare vine cu ceea ce este şi cu ceea ce are, dar vine şi cu ceea ce vrea să fie şi cu ce nu are. Este un act de creaţie care implică să pui şi să iei, să şlefuieşti până la ultimul detaliu pentru a da strălucire, frumuseţe şi funcţionalitate lucrării. Este un proces de construcție implică deopotrivă şi să dai jos ce ai ridicat, să ştergi ce ai scris, să distrugi ceea ce îţi părea bun, pentru a pune în loc altceva ce are mai mult sens.

O relaţie este un coautorat în care ideile unuia pot fi puse în cuvinte de celălalt iar filele umplute de tine pot fi rupte de cel de lângă tine sub simpla motivaţie că el aşa consideră că e mai bine pentru opera ce-o scrieţi împreună.

O relaţie este un concert la patru mâini la unul şi acelaşi pian, un concert în care partitura pe care tu o urmezi notă cu notă poate fi ignorată nonşalant şi spontan de celălalt, care, în mod firesc, face uz de dreptul la improvizaţie...

O relaţie este un dans în doi, în care paşii tăi riscă să preia automat ritmul fiinţei tale, alunecând pe scenă prea încet sau prea rapid în comparaţie cu ritmul paşilor celuilalt ori în comparaţie cu ritmul muzicii pe care voi doi aţi ales să dansaţi.

O relaţie … e asumarea reciprocă, necondiţionată şi apriori, a tot ceea ce rezultă din acordul a doi oameni de a pune în comun ceea ce au şi ce nu, ceea ce sunt ei şi ce nu, pentru a Deveni  și pentru a se Transforma conștient în procesul alchimiei relaționale.

O relaţie implică și responsabilitatea reciprocă a riscului conceperii unui edificiu nesigur şi disfuncţional, a unei opere inestetice, a unei poveşti de groază, a unei simfonii deprimante, a unui dans ce răneşte picioarele. Pentru că da, uneori, dincolo de toate străduințele și bunăvoința noastră, rezultatul poate fi un fiasco. 

Asumând responsabilitatea rezultatului, onest şi reciproc, cei doi pot co-crea în continuare, pot demola mai întâi sau pot lasă în urmă ce nu e de păstrat, pot îndrepta erori din mers şi pot şterge greşeli până se toceşte radiera, pot coopera şi dansa şi interpreta, iar şi iar, în multe feluri şi în multe ritmuri, până când ajung la Creaţia care-i însufleţeşte şi-i împlineşte pe amândoi, până când Creaţia devine Una cu fiecare din ei şi Ei devin Una cu Relaţia.

Fără asumarea reciprocă a responsabilităţii creaţiei în doi, relaţia rămâne doar o punte între doi oameni, o punte adesea şubredă, mult prea lungă şi/sau mult prea îngustă pentru ca unul sau altul să îndrăznească sau să-şi dorească să o (mai) parcurgă pentru a-l întâlni pe Celălalt spre a construi Împreună un Pod .

...un Pod de pe care, cei doi, să poată privi, îmbrățișați, în una și aceeași direcție.

Clara T 

(autor, consilier în comunicare, catalizator de transformare personală și relațională)

www.claratoma.simplesite.com

www.exprimarileclarei.simplesite.com

.......................................................................................................