May. 7, 2020

Totul în unu'

 

Șampon 2 în 1, cafea 3 în 1, roboți de bucătărie 5 în 1.

...Se pare că în zona producției de bunuri de consum plurifuncționalitatea… funcționează. În pofida strădaniilor multor generații, partenerul de viață, oricât ne-am dori noi de mult, nu poate fi (și nici nu știu dacă e bine să fie) multilateral dezvoltat pentru îndeplinirea nevoilor multiple ale celuilalt, ale relației de cuplu sau ale relației de familie.

Mulți dintre noi avem pretenția, când începem o viață în Doi, ca celălalt să ne devină, cumulativ: supapă de siguranță, umăr de plans, zămislitor de copii, susținător de moral și de buget, companion efervescent, terapeut empatic, maseur, duhovnic, amant pasional, bucatar, body-guard, șofer…și deja am obosit scriind doar cîteva din atribuțiile din ,,fișa postului,, unui ,,angajat,, în ,,instituția,, (re)numită ,,Cuplu,,.

Ne mirăm că familiile se destramă mai rapid ca un vis de noapte la ivirea zorilor, ne mirăm că mare parte din relațiile care rezistă totusi îndelung, seamănă cu câmpul de luptă, cu deșerturile aride, cu filmele mute sau cu saloanele dintr-un spital de nebuni...

oh, Da, vedem și bâtrâni frumoși care se țin de mână prin parcuri și își zâmbesc, da, vedem și copii senini și voiosi ai unor părinți fericiti, vedem și cupluri - cu sau fără verighete pe inelare- care încă se mai sărută ,,franțuzește,, în metrou, după mulți ani...

Și ne întrebăm atunci : ,,la ei cum de se poate ?!,,

Abia după mulți ani și după multe relații în care am avut nesăbuința (sau neștiința) de a-l investi pe celălalt cu funcția împovărătoare de a fi ,,Totul,, în existența mea, am căpătat răspunsul: cei fericiți în Doi, nu-s ,,2 în 1,, .

Ei nu sunt ,,Totul,, unul pentru altul, nu sunt două bucăți de cerc ce-și caută perechea, nu-s ,,peticul și sacul,, , nu-s două jumatăți ce strigă-n disperare după completare.

Cei fericiți în Doi... sunt Două Întreguri unul LÂNGĂ altul, care aleg, iubindu-se, să se (re)cunoască reciproc, să meargă și să împlinească Vise Comune Împreună, în Același Timp și pe Aceeasi Cale (atât cât poate, cât știe și cât simte fiecare).
Ei se aleg mereu unul pe altul chiar dacă unul cade iar altul se ridică, chiar dacă unui-i curajos iar celuilalt îi este frică, chiar dacă unul spune ,,nu,, și altul ,,da,, , chiar dacă unul plânge când celălalt râde, chiar daca unul vinde luna de pe cer iar celălalt se crede stea… 🙃🙂

Clara T♥️

autor, consilier comunicare, catalizator de transformare personală și relațională

 ..................................................................