Sens și Consens - prima revista de dezvoltare personală- extrase din numerele de colecție

Jul. 25, 2020

Vă ofer cu drag, din ,,arhivele,, primei reviste de comunicare și dezvoltare personală, Sens și Consens, pe care am înființat-o în 2006,  un frumos interviu cu autorul Jacques Salome, unul din mentorii mei în domeniul comunicării relaționale.

Cine eşti tu, Jacques Salomé?

 Sunt un pasionat al relaţiilor umane, care crede că s-ar putea preda comunicarea relaţională în şcoli, ca o materie de sine stătătoare. Cred că singurul antidot non violent împotriva violenţei este comunicarea. 

 Cum defineşte Jacques Salomé dezvoltarea personala?

 Dezvoltarea personală constă în conştientizarea următoarelor lucruri :

Pe de o parte, a faptului că nu ştim să comunicăm, să punem în comun.

Pe de altă parte a faptului că trăim într-un sistem anti-relaţional propus cu cea mai desăvârşită inconştienţă de familie, şcoală şi mediul profesional.

Dezvoltarea personală ar trebui să însemne să devii un factor de schimbare pentru tine însuţi şi pentru ceilalţi. Descoperindu-ţi propriile resurse şi propriile limite, acceptând să propui o relaţie vie şi plină de respect ţie însuţi şi celorlalţi.

 Fiecare din noi avem o poveste al cărei personaj suntem. Care ar fi titlul poveştii al cărei personaj  este Jacques Salomé ?

 A fost odată un om care credea în oameni.

 Care ar fi, în câteva cuvinte, povestea ta?

 Această poveste ar vorbi despre cum a descoperit un om faptul că divinul se afla în el şi nu în ceruri. Despre cum este posibil să te naşti în fiecare zi, învăţând să trăieşti mai bine cele 6 relaţii fundamentale care leagă orice fiinţă umană de viaţă.

  • relaţia cu părinţii
  • relaţiile afective, amoroase şi de cuplu
  • relaţiile profesionale
  • relaţia cu sine însuşi
  • relaţia cu copiii
  • relaţia cu divinul, cu acea parte sacră care există în fiecare fiinţă umană.

 Ce personaj de poveste admiri cel mai mult?

Robinson Crusoe

 Ce personaj de poveste  iţi este antipatic?

Nu îmi plac tiranii, dictatorii şi falşii profeţi.

 Care este citatul tau preferat?

Îndrăzneşte-ţi viaţa, căci tu  o vei trăi!

 Ce  înseamnă pentru tine o comunicare armonioasă?

O comunicare armonioasă este atunci când două persoane (sau mai multe) au sentimentul că nevoile lor relaţionale sunt respectate (nevoia de a vorbi despre sine, de a fi ascultat, de a fi recunoscut, de a fi valorizat, de a putea visa).

Cum eviţi sau cum escaladezi  blocajele ori crizele de comunicare atunci când partenerul de dialog sabotează conştient sau inconştient comunicarea?

 Continuând să te afirmi, să te poziţionezi, să îţi menţii punctul de vedere, credinţa, ideile şi acceptând faptul că, pentru moment celălalt nu primeşte mesajul tău, neagă sau evită comunicarea.

 Cum ne putem dezvolta capacitatea, abilităţile de a comunica nonverbal?

 Îndrăznind să renunţăm la represia imaginară care ne face să anticipăm faptul că celălalt ne judecă, crede că suntem proşti sau nebuni, nesimţiţi sau neruşinaţi.

Este vorba despre cultivarea a ceea ce eu numesc libertatea de a fi, sprijinindu-ne pe toate resursele simţurilor noastre şi ale corpului nostru.

 Ce iţi place să dăruieşti celorlalţi?

Ascultarea mea, compasiunea şi entuziasmul meu pentru viaţă.

 Ce daruri iţi place să primeşti?

Uneori, o ascultare mai atentă din partea persoanelor care iau decizii (guvernanţi, oameni politici) pentru a putea preda într-o zi comunicarea în şcoli ca pe o materie de sine stătătoare.

 Care sunt darurile pe care iţi doreşti de ceva timp să le primeşti şi nu le-ai primit încă?

Sunt o mulţime, sunt nenumărate, dar sunt liniştit, mă simt deschis pentru a primi toate miracolele pe care mi le rezevă viaţa.

 Ce se poate povesti …despre iubire...

Iubirea reciprocă, este asemănătoare cu două note muzicale care se vor întâlni, se vor armoniza şi vor crea muzica lui Mozart sau a lui Schubert. Iubirea este un sentiment care merge în întâmpinarea unei alte iubiri îmbogăţind ceea ce este mai bun în fiecare dintre cei doi.

 Daca  ai fi în locul meu, aici şi acum, ce întrebare i-ai pune lui Jacques Salomé  ?

 Jacques Salomé, credeţi că omul va înceta vreodată să mai fie un prădător?  

 Şi care ar fi răspunsul la aceasta întrebare?

 Aş răspunde da, atunci când va învăţa să crească în interiorul lui.

 Aţi putea să dăruiţi un gând, o idee, o urare celor care  caută sensul propriului drum?

 Drumurile  spre propria împlinire sunt multe, fiecare poate să-l aleagă pe al său, cel care îl va conduce acolo unde va putea să ajungă, ţinând cont de resursele sale şi de încrederea în sine.

 Ce urare aţi face revistei Sens şi Consens?

 Ca această revistă să se adreseze cât mai multor persoane care sunt în căutarea unei mai mari autonomii în gândire şi a unei libertăţi de a fi şi de a îndrăzni. Să îi stimuleze pe bărbaţii şi pe femeile care o vor citi să dea mai mult sens actelor lor şi să găsească un scop îndreptat spre descoperirea liniştii interioare şi să confere mai multă deschidere existenţei lor.

Vă mulțumesc!

...............

 A întrebat pentru voi: Clara Toma, editor

A tradus din limba franceză pentru noi: Doina Anghel

Jacques Salomé este autorul cărţilor  A trăi cu cei apropiaţi, A trăi cu ceilalţi ...în fiecare zi, viaţa.

 Editura Ascendent, Bucureşti

www.edituraascendent.ro 

...........................................................................................