Nov. 20, 2020

Evită ,,E,,-urile relaționale !

Este la modă, de ceva vreme, să ne îngrijim sănătatea fiind din ce în ce mai precauţi la ce alimente cumpărăm şi ingeram. Citim, din ce în ce mai des și mai atent etichetele produselor alimentare şi decidem (numărând, uneori obsesiv, E-urile toxice) să investim din ce în ce mai conştient, în calitate şi în produse cât mai naturale. Este, desigur, de admirat deschiderea din ce în ce mai evidentă către grija faţă de sănătatea noastră, conform principiului că “suntem ceea ce mâncăm”.

Sănătatea nu se fundamentează însă, din păcate, doar pe o alimentaţie corectă, sănătoasă, naturală.

Sănătatea trupului, a minţii şi a sufletului nostru este influenţată nu doar de alimente. Unii vorbesc de hrana spirituală. Alţii de hrana cu informaţii. Fiecare hrană are rolul ei. La fel şi hrana relaţională. Acea hrană pe care o oferim celorlalţi în fiecare moment al existenţei noastre şi acea hrana pe care o primim de la ceilalţi. Este acea hrana pe care ne-o oferim şi nouă înşine, în diverse maniere.

Nutrienţii relaţionali nu se cumpără de la supermarket. Ei nu au etichete şi nici termen de garanţie. Nu fac obiectul reclamelor şi nici al dietelor. Nutrienţii relaţionali au o existenţă voalată, în cele mai multe cazuri neconştientizată şi subapreciată. Nutrienţii relaţionali ne determină starea de echilibru sau dezechilibru mental, afectiv şi în cele din urmă fizic, la fel de mult ca şi alimentele. Doar că mulţi dintre noi nu ştim sau ignorăm asta.

Nutriţia relaţională, ca şi alimentaţia, poate fi sănătoasă sau nesănătoasă, bazată pe calitate sau nu, plină de substanţe ce revigorează, dinamizează, stimulează, armonizează. Sau poate fi încărcată de toxine, de…E-uri al căror efect nociv este cu atât mai pervers cu cât nu este făcut cunoscut negru pe alb prin vreo etichetă a producătorului…

E-urile relaţionale sunt ingerate în cantităţi variabile, de fiecare din noi, în fiecare zi. Suntem serviţi necontenit, din stânga şi din dreapta, din trecut şi pâna în prezent, în maniere mai subtile sau mai ostentative, cu zeci, sute de “substanţe” relaţionale cu efect distrugător asupra noastră…

O parte dintre noi ne dăm seama că suntem suprasaturaţi de toxine, alţii dintre noi resimţim simptomele otrăvirii, ale supradozei de toxicitate dar nu ştim cărui fapt se datorează. Dăm vina, simplist şi în fugă, pe poluare şi pe alimentaţia sintetică. Ne schimbăm obiceiurile alimentare, a trecut ceva timp de când poate chiar am devenit vegetarieni, dar constatăm că trupurile ne sunt încă obosite, minţile tensionate, sufletele fără de voioşie şi chipurile fără de zâmbet.

Ce este de făcut? Poate că e util să ne uităm şi în …rafturile relaţiilor noastre cele de zi cu zi şi să începem, la fel de conştient cum alegem alimentele fără E-uri, să selectam şi să investim în acele relaţii în care E-urile sunt extrem de puţine sau, ideal, lipsesc cu desăvârşire. Poate că e timpul să păstrăm în coşul existenţei noastre acele relaţii din care ne putem extrage nutrienţii cei mai de calitate, cei mai… aproape de natural şi de autentic, nutrienţii care redau celulelor noastre vigoarea, forţa, echilibrul.

Poate că e momentul să înţelegem că, aşa cum o hrană cu E-uri te poate distruge în timp, la fel o relaţie (ori mai multe) în care predomină toxicitatea, poate fi sau este deja cauza reală, neechivocă, pentru multe din afecţiunile trupului nostru, pentru multe din dezechilibrele minţii noastre, pentru multe din “găurile negre” ale sufletului nostru.

Cu cât alegem să evitam E-urile în relaţia cu noi înşine şi în relaţiile cu ceilalţi, indiferent că noi suntem cei care “livrăm” E-uri sau cei care le consumăm, cu atât ne dăm mai multe şanse la o viaţă mai sănătoasă şi mai plină de armonie.

Ce sunt şi cum evităm toxinele relaţionale, cum comunicăm ecologic, sunt lucruri care se învață, în timp, în mod și în ritm propriu, din diversitatea de cărți și cursuri care stau la dispoziție în piața educațională. 

Dacă ești interesat(ă) să afli mai multe despre ecologia relațională, cum să o practici și cum să o faci parte din viața ta, te invit la oricare din cursurile mele pe teme de comunicare.

Detalii în pagina ,,Evenimente,, 

 

Clara Toma, autor și consilier comunicare relationala

................................................................................................