Articole și alte reSurse pentru Armonia Trup-Minte-Suflet

Mar. 15, 2021

Ghizii  spirituali, mentorii, învăţătorii, călăuzele care ne îndrumă pe Calea noastră, îşi au rolul lor, predestinat sau ales spontan în virtutea liberului arbitru; ei îşi au capitalul lor de timp, de energie, de experienţă, pe care ni le dăruiesc drămuit sau din abundenţă, în funcţie de convingerile lor.

Ei îşi au importanța de a ne ajuta să privim dincolo de punctele fixe în care privirea ne fusese prinsă, de a ne ajuta să învăţăm că nicio cale, oricât de îngustă, de abruptă ori de dificilă, nu ne restrânge posibilităţile de a o parcurge şi nu ne constrânge la renunţare.

Ei ne dăruiesc atât de mult. Și uneori… nici nu îi recunoaștem pe măsura meritelor lor. Cn modestie, adesea îşi parcurg propriul drum, însoţindu-ne în mod înțelept și discret.

Se întâmplă însă şi să uităm să ne recunoaştem pe noi înşine, atunci când ne oglindim în ghizii noștri.

Uităm că fără dorinţele noastre de a ajunge undeva, fără resursele noastre interioare, fără avuţia minimală cu care pornim în propria călătorie, călăuzirea ar putea rămâne doar un parcurs scurt şi nesemnificativ, nicidecum un voiaj iniţiatic şi transformator.

Între călător şi ghid, între elev şi învăţător, între discipol şi maestru este (sau ar fi potrivit să fie) o legătură subtilă şi puternică, ţesută din mii de fire, o interdependenţă asumată reciproc, un văl nevăzut prin care ei se privesc unul pe altul, ajungând, la un moment dat, ca rolurile lor să devină interşanjabile, printr-o alchimie în care maestrul ascultă cu deschidere un sfat al discipolului, în care călătorul rătăcit îşi poate salva ghidul să nu cadă într-o prăpastie nevăzută …

Le mulţumesc tuturor ghizilor şi învăţătorilor mei, văzuţi şi nevăzuţi, recunoscuţi sau nerecunoscuţi, mai vechi sau mai noi, mai tineri sau mai vârstnici, mai aspri sau mai indulgenţi, pentru tot ce sunt, simt, gândesc şi trăiesc acum.

Le mulţumesc deopotrivă tuturor celor care au avut şi au încrederea de a mă alege pe mine ghid în călătoria lor - învăţăm împreună…

Le mulţumesc și celor care nu m-ar urma niciodată, nici ca drum, nici ca sfat, nici ca vis – prin ei am reuşit să îmi consolidez credinţa şi încrederea în ideile mele, în valorile mele, independent de aprecierea celorlalţi.

Le mulţumesc şi acelor autodidacţi solitari care îmi amintesc mereu că a-ţi asuma provocările unei călătorii de unul singur, că a-ţi asuma încercarea de a-ţi fi propriul profesor şi unicul sfetnic, este un alt mod de a trăi, din care poţi învaţa, în felul tău, ceea ce ai de învăţat şi de a experimenta ceea ce ai de experimentat în şcoala existenţei.

Îmi mulţumesc mie, pentru răbdarea şi perseverenţa de a continuă să învăţ şi să călătoresc în fiecare zi către mine însămi, până la capătul drumului, oriunde şi oricare ar fi acela, călăuzită sau nu…

Clara T ❤

.................................................................................

Mar. 6, 2021

Iată o poveste care mie îmi place mult şi al cărei tâlc sper să atingă fiinţa oricui va fi să o citească…

A fost odată un om sărac care-şi purta povara gândurilor pe un drum de la marginea unei păduri… Fiind obosit, s-a aşezat să se odihnească, sprijinindu-se cu spatele de un copac. Dar omul nu ştia că acel copac avea puteri magice, că îndeplinea toate dorinţele celor care-l atingeau.

Pribeagul se gândi mai întâi ce bine i-ar prinde un pahar cu apă. Şi…brusc, se trezi că ţine în mâna un pahar cu apă limpede. Surprins, a ţinut un timp paharul în mâna, dar în final a decis să-l bea.

Apoi, îi trecu prin gând: “ce mi-aş dori acum ceva să mănânc…,, Şi dintr-o dată se trezi cu mâncare alături.

“Se pare că dorinţele mi se împlinesc” gândi omul, mirat. Drept care rosti cu voce tare: “vreau o casă minunată !” Şi casa minunată apăru lângă el. Apoi îşi dori şi o femeie superbă şi inteligentă, cu care să-şi împartă norocul. Când i s-a realizat şi această dorinţaă, omul i-a zis femeii de lângă el: “Stai puţin, ce se întâmplă aici? N-am eu aşa noroc! Nu mi se pot întâmpla atâtea lucruri minunate tocmai mie!”

În momentul în care a rostit aceste cuvinte…toate au dispărut.

“Ştiam eu că nu poate fi adevărat…era totul prea frumos”  zise omul clătinând din cap…

Apoi s-a ridicat de sub copac şi a pornit pe drumul de la marginea pădurii, purtându-şi trist povara propriilor gândurilor…

(fragment din cartea Realitatea Finală, Balogh Bela, Editura Ascendent)

Clara T❤

Jan. 29, 2021

Motto:

O carte este o fereastră dinspre Lume spre Tine. Deschide-o!

 

 Citim, fiecare, din atâtea motive - să aflăm lucruri noi, să ne lărgim orizonturile, să ne facem o plăcere, să treacă timpul mai uşor, să nu ne plictisim, să luăm un examen, să adormim mai repede, să fim sau să părem culţi …

Citim… poezie, romane, eseuri, jurnale, nuvele, memorialistică. Citim cărţi cumpărate de noi, primite în dar, împrumutate sau… piratate. Citim pe fugă sau savurăm rând cu rând. Citim de dragoste sau de război. Citim dintr-o carte tipărită sau din una publicată on-line. Citim cărţi legate în piele sau cărţi cu mega-discount… Citim ca să uităm imediat sau citim ca să ne schimbăm pentru de-aici înainte. Citim doar pentru noi sau citim (şi) pentru alţii.

Important e că (încă) citim. Iar asta înseamnă că nu suntem singuri. Lumea are ferestrele deschise către Noi …

Deschide o carte, citeşte-o şi dacă ţi-a plăcut ori crezi că cuiva i-ar folosi, împărtăşeşte, cumva, păreri despre ea.

…un singur rând dintr-o carte poate fi rază de lumină pentru care cineva îţi va mulţumi, chiar şi în gând, cândva…

 

Clara T

Jan. 23, 2021
Ilse Sand despre cărțile publicate în România

Vă invit cu drag să vizionați un material video oferit de Ilse Sand, psiholog din Danemarca, autoarea a 7 cărți speciale, despre psihologia emoțiilor, despre specificul oamenilor hipersensibili și introvertiți, despre modalități de a ne iubi și auto-proteja.
6 din aceste cărți sunt deja publicate la Editura Ascendent și vă invit să le descoperiți !
Comenzi la adresa de e-mail: carteinspirata@gmail.com și/sau în rețeaua de distribuție a Editurii Ascendent.

Dec. 17, 2020

Despre mesajele subtile ale corpului, la Emisiunea Microfonul deschis , Luminița Băltărețu și Clara Toma

https://www.youtube.com/watch?v=d_dBstyQb3M&feature=emb_title

 

....................................