Jan. 28, 2018

Pentru o viata linistita alege sa nu controlezi totul! -C. Chaille

,,În fiecare dintre noi se conturează în mod na­tural, de o manieră mai mult sau mai puţin puter­nică, o nevoie de control. Şi aceasta încă de la înce­putul vieţii. Puţini sunt cei care nu au auzit plânse­tele ascuţite şi urletele supărătoare ale unui nou-născut însetat. Puternic şi influent de la cele câteva kilograme ale sale, va urla din toţi bojocii până când dorinţele îi vor fi satisfăcute, până când va căpăta un anume control asupra părintelui care-l hrăneşte.

Pe măsură ce va creşte, pruncul va învăţa că dorinţele, poftele şi nevoile sale nu pot fi toate satisfăcute de îndată ce o cere: nu poate controla tot, oricând! De aceea va trebui, evident, să fie învăţat acest lucru într-un mod normal, fără ca ne­voia lui de expresie să fie ridiculizată, altfel vor putea rezulta stigmate care se vor repercuta asupra comportamentului adult, aşa cum vom vedea, de altfel, mai departe, în această carte. Dar chiar dacă educaţia se face fără traumatisme, trebuie să mărtu­risim că suferim cu toţii, odată adulţi, de o nevoie de control mai mult sau mai puţin acută.

 „Nu şi eu!”, îţi spui, fără îndoială… Totuşi, nu ai resimţit niciodată frustrare în unele situaţii? Nu eşti niciodată irascibil când lucrurile nu se desfăşoară aşa cum ai sperat? Nu te dovedeşti prea sever atunci când ai aşteptări clare iar situaţia nu corespunde, sau prea puţin, dorinţelor tale?

În ceea ce mă priveşte, recunosc cu sinceritate că mi-e greu să las frâiele în anumite situaţii impor­tante pentru mine şi în care am grijă să fac bine lucrurile.  Ţintesc aşadar (ca şi tine, fără îndo­ială) să trăiesc cât mai senin posibil. Bineînţeles, mi se mai întâmplă să mă poticnesc… De aceea încerc, cu umilinţă, să pun în aplicare, în unele situaţii, proverbul chinez care zice: „Cel ce vrea să se caţere pe munte începe de la poalele lui.”

Prin această carte, te invit să-ţi escaladezi propriul munte, oricare i-ar fi altitudinea. Fiind mai în măsură să te înţelegi pe tine însuţi, vei putea înţelege mai bine şi comportamentul celorlalţi. Vei fi astfel în stare să înţelegi „mecanismul comporta­mental” al problemelor legate de lipsa de control, probleme cărora trebuie să le faci faţă în viaţa de zi cu zi, că e pe plan personal sau profesional. Această lucrare conţine sfaturi adaptate comportamentelor din mediu şi din anturaj. Acestea fiind spuse, lucra­rea nu are nici o pretenţie de a înlocui o psihoterapie sau o terapie întreprinsă de un profesionist şi acest demers e necesar în unele cazuri.

Înainte de toate, această carte se doreşte a fi un instrument simplu şi accesibil, completată cu exemple concrete despre cum să înveţi să nu controlezi totul, fie că tu însuţi doreşti să atingi acest obiectiv, fie că vrei să ajuţi o persoană dragă să-l atingă.

Vom examina şi soluţiile care pot fi luate în considerare de către cei pentru care nevoia de control nu e o tulburare de personalitate în sensul psihologic al termenului ci e, mai degrabă, o tendinţă care poate fi împiedicată graţie unui demers individual în care predomină voinţa de a se schimba.

 În spiritul acestei idei îţi doresc, simplu… lectură plăcută!,,

Autoarea

-------

Cartea, publicată la Editura Ascendent, poate fi găsită în rețeaua de distribuție a Editurii sau poate fi comandată  la adresa de e-mail: cartiascendent@gmail.com